sunnuntai 27. lokakuuta 2019

Tapahtui joskus Pietarissa

Anna Reid - Leningrad - Piiritetyn kaupungin tragedia 1941-44


Monelle tuntuu tulevan Leningradin toisen maailmansodan piirityksestä mieleen ihmissyönti. Siitäkin kerrottiin toki paljon Anna Reidin teoksessa "Leningrad - Piiritetyn kaupungin tragedia 1941-44". On toki arvattavaa, että noista ajoista on paljon muutakin kerrottavaa.

Kun luin tätä kirjaa, niin mietin pääasiassa että miksi taas tällaisistakin hirvityksistä täytyy lukea. Ihmiskunnan synkimmissä hetkissä on kait jotain erityisen kiehtovaa, ehkäpä sen takia että ne paljastavat ihmisyydestä jotakin mitä muu ei. Kaikista hirveyksistä lukiessani tuli näin suomalaisena jokseenkin vaivaantunut olo siitä, että Suomi oli osallisena Leningradin saartoa, vaikka rooli ei kovin aktiivinen ollutkaan.

Kirja onnistui hienosti nivomaan yhteen historiaa ja tarinoita ihmisistä. Yksilöiden tarinat ovat ilmeisesti melko pitkälti ennen julkaisemattomia kertomuksia. Aiheen nurjan puolen arkaluontoisuuden verho on itänaapurissa ilmeisesti vasta lähivuosikymmeninä alkanut vetäytyä.

On hämmentävä ajatella, mitä kaikkea tuossa itärajalta melko lyhyen matkan päässä olevassa kaupungissa onkaan kerennyt tapahtua. Pietarin kaduilla kummittelee. Siellä kummittelevat Pietari Suuri itse, Pushkin, Dostojevski, Ahmatova ja ties kuinka moni muu maailmankuulu kirjailija. Siellä kummittelevat lukemattomat surkeat suurkaupungin ihmiskohtalot, Lokakuun vallankumous, Leningradin piirityksen ihmisrukat ja 90-luvun itämafia. Lista jatkuisi varmaan vielä vaikka kuinka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti