maanantai 1. toukokuuta 2017

Matkalla johonkin


Pentti Aalto - Matkalla johonkin

Välillä sitä sattuu lukuun jotain vähän erikoisempaa. Tällä kertaa se oli Pentti Aallon Matkalla johonkin. Kansikuvassa pelataan ilmeisesti viinanhuuruista räsypokkaa, mutta se on aika kilttiä menoa kirjan sisäsivujen tapahtumiin verrattuna. Kirja kertoo kahden ilmeisen alkoholisoituneen ammattihuijarin seikkailuista Suomessa joskus 60-luvulla. Koitin googletella teoksesta ja tekijästä lisätietoa, ja eniten sitä tuntui löytyvän murha.info -foorumilta. Ainakin rappioelämän suhteen kyseessä siis varsin kunnostautunut kirjailija.

Kirja on eräänlaisten suomalaisten kulkurien tarinaa. Korttipelien ja -huijausten kuvauksissa ei aina ihan pysy kärryillä, mutta muut teemat ovatkin paljon kiintoisampia. Mitä liikkuukaan muiden huijaamisesta elävän päässä ja sielussa? Ketä nämä huijarit ovat? Onko tällaista siis myös tehty Suomessakin? Tehdäänköhän sitä edelleenkin? Onpa kirjassa myös ihmissuhdedraamaakin. 

Erityisen kiinnostavanhan tästä kirjasta tekee se, että tämä ilmeisesti pohjautuu vahvasti tositapahtumiin. Tosin, kuten kirjailijoilla on tapana, lie moni asia muutettu, pyöräytetty nurin päin, tai muuten sekoitettu.

Kirja on ilmeisesti hyvin tuntematon osa suomalaista kirjallisuutta. Ajattelin tämän enteilevän huonoa ilmaisua, mutta ainakin omaan makuuni siinä ei ollut niin vikaa. Päinvastoin, teos tuntui minusta varsin hyvin kirjoitetulta. Sisällöstä tuli mieleen eräs lukemani Hemingway lisätyllä Bukowskilla. Bukowskikin tosin vaikuttaa kiiltokuvapojalta tähän kirjailijaan verrattuna.

Suosittelen, mikäli kuvaus herättää kiinnostuksen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti