keskiviikko 8. maaliskuuta 2017

Henkilökohtaisesta Amerikka-suhteesta

Ville-Juhani Sutinen - Itä-Harlemin punainen ruusu

Jotenkin tarrautui matkaan kirja nimeltään Itä-Harlemin punainen ruusu. Kirjoittajana Ville-Juhani Sutinen. Takakannessa kerrotaan, että kirja sisältää matkaesseitä Amerikan Yhdysvalloista. Suurena matkakertomusten ystävänä innostuinkin hetimiten, koska kirjan reissumies vaikutti kolunneensa Yhdysvaltoja perinteisimpien turistikohteiden ulkopuoleltakin.

Vaikka teksti monin paikoin vaikuttaa siltä, kuin sen olisi kirjoittanut juuri äskettäin Suomen Vihreiden kannattajaksi kääntynyt Noam Chomsky laskuhumalassa, kirja tuli luettua innolla loppuun asti. Itsekin siellä päin joskus pyörineenä oli mukavaa lueskella, mitä muut ovat reissuistansa irti saaneet. Eritoten huvitti kerronta hämyisistä lautakasamotelleista, joissa matkaajat päättivät silloin tällöin yöpyä.

Kirjaa lukiessa aloin peilaamaan myös omaakin suhdettani Amerikkaan. Rupesi oikeastaan tuntumaan siltä, kuin se kuuluisa “amerikkalainen unelma”, johon aina viitataan, olisi oma uskonnollinen kokemus, johon jokaisella on oma suhteensa. Toiset elävät uskonsa kanssa koko elämän, toisilla se murtuu. Murtuessaan tämä unelma sen monine osineen joutuu armottomasti kyseenalaistetuksi, ja katkera huijatuksi tullut olo valtaa mieltä. Ehkä näin oli käynyt myös jossain vaiheessa Itä-Harlemin punaisen ruusun kirjoittajallekin. Ainakin olin tunnistavani jotain tuttua tunnelmaa siinä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti