lauantai 24. elokuuta 2019

Vähän jotain muuta

Sidney Sheldon - Mikään ei ole ikuista


Tuli sattumalta tutustuttua tällaisen herran kuin Sidney Sheldon tuotantoon yhden kirjan verran. Kyseessä on varsin menestynyt kirjailija, Sheldonin teoksia on myyty arviolta ehkä jopa 600 miljoonaa kappaletta. Jotain hän siis on tehnyt oikein, tai varmaan aika paljonkin.

En kuitenkaan oikein kokenut osuvani kirjan kohderyhmään. Kirjaa väitetään eri lähteissä rikosromaaniksi tai trilleriksi, mutta itse sanoisin kirjan olevan saippuaoopperahömppää. Sheldonin tausta televisiokäsikirjoittajana mielestäni näkyy selvästi. Juoni, henkilöt ja miljöö vaikuttavat amerikkalaiseen televisiosarjaan suunnitelluilta. Kirjasta tehtiinkin sittemmin televisiosarja.

Kerronnan tapahtumat lentävät eteenpäin melkoista vauhtia, ja se mikä jää vaivaamaan epäuskottavuudeltaan, unohtuukin heti seuraavien tapahtumien vyöryessä päälle. Tunnelmasta jää lähinnä mieleen saippuaoopperahömppämäinen pinnallisuus. 

Eräs asia, mikä kuitenkin on varsin huikeaa kirjassa, on sen kyky koukuttaa jatkuvilla jännitteiden luonneilla, niiden hetkittäisillä purkamisilla ja taas uusien vyyhtien kehittelyillä. Jos harrastaa fiktion kirjoittamista, niin herran teoksia kannattaa mahdollisesti tarkastella oppimismielessä tässä suhteessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti