lauantai 27. marraskuuta 2021

Sodalla ei ole naisen kasvoja

Svetlana Aleksijevitš - Sodalla ei ole naisen kasvoja

Nobel-palkitun Svetlana Aleksijevitšin kirja "Sodalla ei ole naisen kasvoja" tarttui kirjastokäynnillä herätelainauksena matkaan. Joskus – tai siis useimmiten – loistavat teokset löytää täysin sattumalta. Voiko hyvää kirjaa edes tarkoituksella löytää?

Kirjaan on kasattu sopivasti sommitellen toisen maailmansodan aikaisia muistoja Neuvostoliiton asukkailta, pääasiassa naisilta. Aleksijevitš käytti vuosia sotaveteraanien ja muiden sodan kokeneiden haastatteluihin, ja teoksen suurena ansiona voi nähdä syvyyden, johon haastatteluissa on päästy. Kirjan pääteema, joka jo nimestä ilmeneekin, on naisnäkökulma sotaan, ja tässä tapauksessa toiseen maailmansotaan. Muita teemoja ovat ihmisyys ja mitä sota siitä paljastaa, tunteet sodassa, ja muutakin voisi vielä listata.

Kertomusten sisältö puistattaa kirjaa lukiessa miltei jatkuvasti. Sodasta harvemmin kerrotaan kuten tässä teoksessa, ja ymmärrän Nobel-ansiot. Haastatelleet olivat pääasiassa osallistuneet taisteluihin saksalaisia vastaan. Saksa-Neuvostoliitto -sota toisessa maailmansodassa menee eittämättä hirvittävimpien konfliktien joukkoon ihmiskunnan historiassa. En muista lukeneeni kirjaa tai nähneeni elokuvaa, mikä olisi yhtä suoraan ja hirveänä tuonut sodan kauhut, julmuuden ja tuon ajan vihan mielettömyyden silmille. Ehkä niitä on, mutta pitää ainakin hetki pitää taukoa ennen kuin pystyy seuraavan vastaavan lukemaan.

1 kommentti:

  1. Hyvä arvostelu jälleen kerran. Haluaistko ottaa minun uuden meriroomanin "Pirtun tie, Rutt 96" arvosteltavaksi. Ilmestyy tässä kuussa bod.fi. kautta. Voin lähettää sen e-kirjana tulemaan, t. kari.wikholm@wpsm.fi

    VastaaPoista