sunnuntai 7. marraskuuta 2021

Saatana vierailulla

Mihail Bulgakov - Saatana saapuu Moskovaan


Tuli luettua hieman suurempi klassikko tällä kertaa. Mihail Bulgakovin Saatana saapuu Moskovaan lienee 1900-luvun romaanien kovimpia jyräyksiä. Teos oli joskus tarttunut matkaan kirjakaupasta, ja viimein – ilman sen kummempia ennakko-odotuksia – rupesin sitä rouskuttelemaan. Makuelämys oli täyteliäs, joskin hieman raskas.

Iso osa teoksen viehätyksestä lie ollut kritiikki kommunistista järjestelmää kohtaan satiirin muodossa. Näin epäkommunistisena ja Neuvostoliiton aikaan lähinnä potkuhousuissa kulkeneena tällaiset aspektit eivät suuremmin kosketa. Varsinainen tarina kuitenkin on jo riittävän mukaansatempaava ja sisällöllinen, että romaanista saa paljonkin irti. Syleilevä maaginen realismi on myös jotain, mikä viehättää. Omaan makuun henkilöhahmoja on kyllä jopa hieman liikaa, ja niiden kanssa tahtoi mennä sekaisin. Päähenkilöissä pysyin kuitenkin mukana.

Joka tapauksessa, Saatanan reissua Moskovaan voisi luonnehtia hulppeaksi mestariteokseksi. Venäläinen kirjallisuus on maineensa veroista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti